Skapandet

av Serpens Albus

Att skriva har alltid fungerat som en form av skapande för mig. Jag gillar processen; att få olika delar att länka ihop till en större helhet. Så varför har jag skrivit så lite på den senaste tiden? Jag har ”skapat” på andra sätt och vill nu göra ett undantag från min regel om så få bilder som möjligt för att visa vad jag hållit på med. Välkommen till Serpens Albus’ inredningsblogg(inlägg).

Jag köpte nyligen lägenhet. Alla väggar var då helvita, ett element jag starkt ogillar, eftersom jag anser att helvitt skapar ett alltför hårt, intetsägande, institutionellt utseende. Det är också alltför mycket ”kvinnlig inredningsbloggare” över helvitt ;)

Vad jag ville skapa var en maskulin estetik  med det dominerande arkitektoniska elementet i lägenheten – de stora fönstren som bas.

 photo Untitled-1_zpsc7e58ee7.jpgFönstren är över 2m höga

Jag har alltid varit svag för fondväggar och istället för att göra en vägg som konkurrerar med fönstret valde jag istället att förstärka och understryka fönstrets dominans. Eftersom testosteron (maskulint) är länkat till risktagande valde jag medvetet en lite mer ”djärv” färg för väggen – matt svart.

Entering the Gentleman's Pad photo 1Entrancehall_zpsc0765e45.jpgNär man kommer in välkomnas man av det dominerande, arkitektoniska elementet i lägenheten; det stora fönstret. Guldstjärna åt den som hittar American Psycho-referensen

Skalan på fönstret och det rutmönster som utgörs av fönsterrutorna återupprepas i motivet på tavlan som hängdes ovanför tv:n. Även valvformen är liknande. Istället för att hänga tavlan direkt på väggen användes svarta kedjor, för att ge mer ”tyngd”.

 photo 3Livingroom2_zps44691a78.jpgRutmönstret i fönstret återupprepas i olika element genom lägenheten, bl.a i pallen framför soffan och i filten som medvetet nonchalant är slängd på soffans armstöd.

Trä-elementet i golvet ”lyftes upp” genom att hänga min akustiska gitarr på väggen. Foten på de två små bordslamporna, vars utforming är relaterade till den större golvlampan, är också i trä.

Färgskalan är enkel. Den grå färgen i tavlan återfinns i kylskåpets rostfria dörrar och i köksfläkten. Notera även att rutmönstret upprepas även i kökshanddukarna, en detalj som knyter ihop vardagsrum med det öppna köket.Open kitchen photo 5Livingroomandkitchen_zps0d5e867b.jpg

Istället för ett traditionellt middagsbord valde jag ett mindre, mer användarvänligt barbord. Jag gillar att skapa intressanta synfält men detta visade sig vara en utmaning om man sätter sig på stolen vänd mot väggen. För att skapa mer visuellt intresse valde jag två konstverk av Brent Lynch; ”Cigar bar” och ”Evening Lounge”.

Medan de två tavlorna kan fungera individuellt skapas en  intressant spänning och dynamik genom att placera dessa två ”syskontavlor” mittemot varandra på lite avstånd, vilket gör att ögat ”hoppar” från den ena till den andra.

 photo 8BrentLynchartwork_zpsd72b8e95.jpgMotiven är också en personlig referens till min egen inställning till kvinnor; den dragning jag ändå känner till dem men hur jag samtidigt är väldigt mån om min egen individualitet, vilket understryks i hur man inte är riktigt säker på ifall mannen i tavlan sneglar på damen i cocktail-klänning eller om han ser på något helt annat, utanför tavlans motiv.

Som allt skapande är även inredning en process, en process som i detta skede är långt ifrån färdig, så även för min lägenhet, för the Gentleman’s Pad.

Fortes fortuna adiuvat