Är kvinnor får?

av Serpens Albus

Jag hörde något om en slags grupp eller förening som arbetar för att minska kvinnors ätstörningar och ohälsosamma attityder mot sina egna kroppar. I deras ”manifest” nämnde de att upp mot 90% av alla unga kvinnor läser livsstilsmagasin som Cosmopolitan och liknande och påverkas negativt av dylika tidningar. Ett av målen var därför att få dessa tidningar att ändra på sig. Det är något med hela grejen som jag inte riktigt får att gå ihop. 

Läser kvinnor dessa tidningar för att de är någon slags auktoritet; de tror på vad de skriver och följer råden blint, som en flock mascaraprydda får? Eller är tidningarna populära just eftersom de säljer ett ideal, det glammiga, det ouppnåeliga – drömmen? Det är egentligen inget fel på att försöka intala folk att medelkroppen också är helt okej. Men säljer det? 

Det är lätt att lägga skuld på andra och begära att andra skall göra förändringar. Men om det är ett så stort problem, varför röstar inte fler kvinnor ”med fötterna” och bojkottar den här typen av tidningar? Om man inte vill ha sådana bilder, varför betalar man för dem och häller mer vatten på den proverbiala kvarnen?

Fortes fortuna adiuvat