Resa jorden runt eller pensionsspara?

av Serpens Albus

Jag läser en artikel om ett par som bestämde sig att resa jorden runt. I åtta månader luffade de omkring, från Asien till Nordamerika och tillbaka till Finland, på en budget på 14000€ var. De upplevde mycket och något av det mest fantastiska var att inte behöva tänka på alla måsten i åtta månader. Man får intrycket att resan varit en mäktig upplevelse men då de blir tillfrågade när de skall resa iväg på nytt blir svaret att det nog kommer att räcka ett tag eftersom de måste få ordning på ekonomin först. Det är just det jag fastnar för.

De gjorde resan precis efter att de tagit examen. De jobbade, sparade och satte allt på ett kort; en resa för 14 f**king tusen euro, var. Visst, det var säkert en upplevelse som ger minnen för livet och pengar som spenderas på upplevelser uppskattas generellt sett mer än ifall man spenderar dem på saker, ”prylar” men de där 14000 kunde också ha använts till annat, vilket är precis vad en ”tråkig” person som jag tänker på då jag läser artikeln. Fjorton tusen skulle fungera som en ypperlig buffert mot oförutsedda utgifter, som garanterat kommer att komma någon gång under livet. De påpekade den fantastiska friheten i att inte behöva tänka på alla måsten under resan. En ”nödfond” som sitter på ett högräntekonto ger också en grym känsla av frihet; man vet att det finns något att landa på då livet sparkar omkull en, friheten att inte behöva oroa sig.

En del av pengarna kunde ha använts till pensionssparande. Förutom att det fungerar som en långsiktig nödfond, utifall att vårt nuvarande pensionssystem kraschar (vilket en del anser troligt) är det också ett sätt att köpa tid. För varje euro man spenderar är det en till euro man måste förtjäna ihop för att kunna försörja sig på livets slutraka, en liten stund liv man kunde ha använt till annat än att arbeta. Men sånt här är ju så förbannat tråkigt och inte kan man resa jorden runt med ett kackel ungar eller då man är 70 och skiter ner sig stup i kvarten. Fair enough. Kanske de inte skulle ha behövt spara hela slanten i en nödfond och pensionssparande. Det skulle ha räckt med 10000 (5000 i nödfond och 5000 investerade i indexfonder som pensionssparande). Då skulle de ha haft hela 4000 var att resa jorden runt på. Det skulle garanterat ha varit svårare men tänk vilken upplevelse och utmaning det skulle ha varit.

Fortes fortuna adiuvat

Annonser