Mansförtryck

av Serpens Albus

I en artikel nämns Papper-bloggaren yepolis och speciellt ett inlägg om ekologiskt tänkande. Skribenten menar att om man skulle den gröna profilen ett ansikte skulle det vara ungkarlen; ”en sådan person dammsuger inte i onödan (sparar energi), låter smutsen förtära sig själv i tvätt korgen och när den processen har fortgått tillräckligt länge så svänger man upp och ned på allt och börjar om”. Jag brukade kunna flina åt dylika skämt men efter att ha blivit äldre, tråkigare och mer avtrubbad ser jag det på ett annat sätt. I dagens samhälle är det bara en enda folkgrupp som det är okej att diskriminera; vita män, med ungkarlar kanske i spetsen.

För inte så länge sedan snurrade en reklamfilm på svensk tv där en kvinna satt och förklarade åt sitt barn hur viktigt det är att sätta batterier i rätt insamlingskärl;allt som rör sig, lyser eller låter, finns ett batteri som ska lämnas åter”. Bredvid barnet satt en fullvuxen man med öppen mun och följde med i hennes rim. Låt oss vända på könen och sätt mannen i den förklarande rollen och kvinnan bredvid barnet på golvet och fundera över vilken reaktion det skulle ha blivit av att likställa en vuxen kvinna med en liten flicka som behöver ett rim för att komma ihåg att inte sätta batterierna i köksavfallet.

Studera dagens tv-serier och rollen som män har. Ofta är män tafatta idioter som ställer till det medan kvinnan i hushållet är den som får städa upp den proverbiala röran som hennes ”vuxna barn” har ställt till med. För det är just så som män numera porträtteras. Emellertid är det som stör mig mest att män omedvetet stöder dylika uppfattningar. Om någon brud klagar över hur skit alla män är finns det direkt någon man som håller med: ”jo, alla män är svin”. Det absolut största problemet är dock att man inte kan eller får ta upp sådant eftersom det finns någon slags allmän uppfattning om att vi män endast får vad vi förtjänar. Vi är ju trots allt bara en bunt krigsivrare och våldtäktsmän som äntligen får betala för hundratals år av förtryck mot kvinnor.

Fortes fortuna adiuvat

Annonser