Vad är grejen med kvinnor och diskmaskiner?

av Serpens Albus

År 1996 slog Spice Girls igenom med singeln ‘Wannabe’. Med slagord som löd ”hold tight, get ready, Girl power is comin’ at you” var de förespråkare av en slags nerskalad, kommersiell nyfeminism. Kvinnor kan…minst lika bra som Backstreet Boys! Budskapet köptes av miljontals unga flickor världen över och Spice Girls blev snart ett fenomen. Synd bara att de inte hade någon låt om att diska.

Jag har seriöst börjat undra vad grejen med kvinnor och diskmaskiner egentligen är. Det verkar som om vart än jag vänder mig och vilken kvinna man än talar likställs diskmaskinen nästan med Jesus; en frälsare som kan rädda oss alla från det helvete som är smutsiga tallrikar. Jag kan helt förstå att man vill ha en ifall man har familj och ett kackel ungar för vem vill egentligen diska undan efter andra utan att få betalt men är det faktiskt en så övermänsklig uppgift att diska en tallrik? Det tar 45 sekunder och det med dricka-paus!

Samtidigt som män ständigt får läsa om att hushållsarbetet skall fördelas lika verkar kvinnor mer och mer ta avstånd från dylika, vardagliga sysslor. Är man helt enkelt för upptagen med att ”förverkliga sig själv” eller skapa ”mys-atmosfär”, är det någon genetisk defekt eller är det helt enkelt så att kvinnor numera ser sig själva som alltför bra för att diska? Är vi på väg mot en utveckling där det är männen som tar hand om hemmen och kommer vi isåfall få se en motraktion om några med pojkband som förespråkar Boy Power?

Fortes fortuna adiuvat

Annonser