Ta ställning!

av Serpens Albus

För en tid sedan firades Earth Hour och alla som ville ta ställning mot klimatförändringen stängde av sina lampor. Jag tittade faktiskt ut genom sovrumsfönstret fem minuter efter timmen hade börjat och såg en hel rad med lägenheter i huset bredvid som alla hade lampor på, vilket gjorde att jag kände mig lite bättre till mods över att själv ha på några lampor. Jag kunde ju inte gå på wc med lampan släckt. Det skulle ju ha kunnat slutat  väldigt illa, eller skall man kanske säga ”illaluktande”.

Jag har märkt att det har börjat förekomma allt fler såna där kampanjer där man skall ta ställning mot en massa saker; ta ställning mot klimatförändringen, ta ställning mot barnarbete, ta ställning mot djurplågeri, ja allt möjligt. Det gemensamma för alla de där kampanjerna är att det alltid är självklart negativa företeelser man uppmanas ta ställning emot, vilket gör det hela ganska dumt. Vem, förutom en sociopat, skulle faktiskt tycka att det är kul med hungersnöd, djurplågeri eller barnkrigare? ”Nej, det där med barn i krig som skjuter andra barn, det är nog helt morjens”.

Den andra gemensamma nämnaren är att man alltid skall göra någon trivial, intetsägande gest för att visa att man är emot den uppenbart negativa företeelsen, t.ex att uppdatera sin facebook-status så att alla ens vänner kan se att man t.ex inte tycker om att flå djur levande. Sånt är ju viktig information. Tänk om moster Agnes går omkring och tror att man gillar sånt. Man kan ju få en ny pälsningsmaskin till julklapp. Ve och fasa!  Det skulle ha dugt riktigt bra med en sån där cool pälsbollsmössa som är så populära nuförtiden.

Fortes fortuna adiuvat