Skulle jag ha sagt någonting?

av Serpens Albus

På vägen hem från jobbet går jag genom Rewell Center. Vid rulltrapporna upp till Amarillo ser jag en ung kille som slår en jämnårig tjej upprepade gånger med en tom plastflaska. Jag överväger ifall jag skall gå och säga något om att man inte skall slå små hjälplösa flickor men väljer att inte göra det. Man vill ju inte vara en elak, förtryckarman som insinuerar att kvinnor inte kan klara sig själva, att de är offer som måste räddas av en man.

Medan jag går genom H&M och upptäcker att de säljer ormskinnsmönstrade Y-frontkalsonger drar jag mig till minnes en gång på en fest för ett antal år sedan då en tjej fick ett slag i ansiktet, med öppen hand. Ingen reagerade då heller. Det sågs mer som ett skämt eller möjligtvis som att hon förtjänade det. Dessutom var han som slog inte direkt stor och stark så det gjorde antagligen inte så mycket skada. Jag minns även tillbaka några veckor då ett par gick genom stan med mannen skrikandes förolämpningar och svordomar åt sin kvinnliga partner. ”Kom nu din j*vla idiot”. Hon skulle helt enkelt ha skyndat på mer.

Alla ovanstående situationer är nästan 100% korrekt återgivna. Det som skiljer sig från vad som verkligen hände är att ‘hon’ skall ersättas med ‘han’. I båda fallen var det en tjej som slog eller ropade. Ingen lyfte ett finger eller höjde ett ögonbryn, inklusive jag. Om en man blir slagen tror många automatiskt att han har förtjänat det på något sätt. Fysisk misshandel av kvinnor fördöms. Det är något man absolut inte skall syssla med. Fysisk misshandel av män kan fritt förekomma offentligt.

Annonser