Höjningen på 0,40€ på barnbidraget är helt tillräckligt. Räcker ju till en hel Susu.

av Serpens Albus

Jag läser i tidningen att barnbidraget skall höjas med hela 40 cent och tänker att det får man en hel Susu-chokladstång för. Den kan föräldrarna dela på då de lagt ungen till sängs och vill ha lite fredagsmys. Om man har två ungar får man ju en hel stång var. Om man kan få dem att räcka även till lördagskvällen är ju hela helgen räddad. Men tydligen är inte alla lika nöjda med att få en hel Susu. Vasabladets kommentarer antyder att det är höjden av förnedring. Jag är antagligen i minoritet då jag säger att jag inte alls håller med.

Visst, som skattebetalare kan man förvisso kräva ett visst mått av grundtrygghet; att man får något tillbaka, exempelvis poliser som håller ordning, sjukvård då det behövs och farbara vägar. Jag är däremot av åsikten att barnbidrag inte hör till denna kategori. Barnbidraget bör inte enligt min mening vara något man förväntar sig eller förlitar sig på utan endast fungera som statens incitament till ett ökat barnafödande, ett politiskt verktyg. Staten vill och förväntar sig att plebejerna skall avla fram nya generationer av drönare, arbetare och skattebetalare. Barnbidraget är menat att fungera som morot. Är moroten för liten är det bara att skita i att skaffa ungar. Vill man göra det ändå bör man vara beredd på kostnaden och inte förvänta sig att ’storebror’ skall försörja dig.

Att skaffa barn handlar trots allt inte bara om yllestrumpor i miniatyr, teckningar som man inte ser vad de föreställer men ändå hänger på kylskåpet och hävdar att ungen är sååå begåvad, barnvisor och babyskratt. Det innebär även utmaningar och risker, även risken att bli ensamstående förälder ifall ens partner blir ihjältrampad av en buffel eller dör i en bisarr fingerfärgsolycka. Man kan beskylla staten för mycket men än så länge har vi inga dödspatruller som åker runt med moped på gatorna och misshandlar folk om de inte går med på att gå hem och dona fram några ungar. Allt man får från staten är därför ett plus. Var glad för er Susu, det är alltid något.

Fortes fortuna adiuvat

Annonser