Mäns självbestämmanderätt

av Serpens Albus

Jag deltog nyligen i ett bröllop. Kyrkliga bröllop fascinerar mig. Jag finner det intressant på mer än ett sätt att folk i denna moderna tid väljer att proklamera sin kärlek till varandra under ett av mänsklighetens kanske grymmaste tortyrredskap. Nåja, tur är väl ändå att korset ändå är någorlunda estetiskt t.om med en man fastspikad. Jag vet inte om det skulle ha funkat lika bra med t.ex en judasstol*.

Minst lika tankeväckande som medeltida dödsredskap är faktum att så många av de manliga bröllopsgästerna hade matchat slipsen (alternativt skjortan) med sin flickväns/sambos/frus klänning. Tydligen är det ”så det skall vara”. Vid vilken tidpunkt i mänsklighetens historia tappade män sin självbestämmanderätt över sitt klädval, i synnerhet när det gäller slipsar då majoriteten av kvinnor inte ens kan knyta en? Märkte ens någon annan än anala 31-åriga sartorialister att männen gick omkring som någon slags brännmärkt boskap? Jag har faktiskt något suddigt minne av att det skall ha funnits en kvinna där iförd en gigantisk vit klänning. Det är antagligen inte så långsökt att tänka sig folks uppmärksamhet riktades mer mot henne än mot ett försök till färgkoordinering mellan gästers festklädsel.

Problemet är att kvinnor på något sätt fått ensamrätt på att avgöra vad som är snyggt i fråga om klädsel. Män, å andra sidan, har gladeligen gett upp sin rösträtt i dessa frågor för att kunna fokusera på viktigare bemödanden, som att flyga till månen och bygga pyramider, ironiskt nog för att imponera på kvinnor. Tiderna förändras emellertid och fler och fler män inser förhoppningsvis vikten att själv avgöra vilken slips som är passande vid vilket tillfälle. Hur intressant skulle det inte vara att helt resolut bära den traditionella vit/svart glencheck-rutiga bröllopsslipsen och låta ”frugan” anpassa sin klänning efter det? Oh, vilken vacker anarki! Å andra sidan kanske det
skulle resultera i att den där förargliga judasstolen skulle återinföras. Nåja, det skulle ändå vara ett bättre alternativ än att se på Let’s Dance.

* Från Wikipedia
”…Redskapet utgörs av en pyramidformad kon med tre eller fyra sidor, på en benställning ovanför vilken offret för tortyren spänns upp. Offret placeras sedan på redskapet med spetsen i anus eller vagina, och sänks sakta ner över redskapet, varvid konen tränger längre och längre in i offret….”

Fortes Fortuna Adiuvat

Annonser